Oikeudenmukainen verotus

YHTEISKUNNAN eriarvoistuminen on ollut viime aikoina laajalti puheenaiheena julkisuudessa. Davosissa järjestettävässä maailman talousfoorumissa eräs miljonääri otti kantaa siihen, miten yksityiset yritykset käyttävät varallisuuttaan hyväntekeväisyyteen. Puheenvuorossa korostui ajatus, että yleisen hyvän kannalta tämä olisi valtion toimintaa tehokkaampaa. Yahoon entinen talouspäällikkö Ken Goldman puolestaan nosti esille nykyisen Yhdysvaltojen hallituksen onnistuneen vähentämään työttömyyttä ja harmaata työllisyyttä.

Kommentit hyväntekeväisyydestä jatkavat perinnettä, jossa yksityiset toimijat haluavat pitää itsellään vallan määritellä, mihin varoja tulisi käyttää. Ei ole yhteinen etumme, että kansainväliset suuryritykset toimivat verhon takana ja veroparatiiseissa.

Työllisyydestä puhuttaessa taas huomioita ei ole kiinnitetty työn laatuun ja palkkaan, kuten hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin toiminnanjohtaja Winnie Byanyima talousfoorumissa huomautti. Työn määrä ei korvaa laatua. Vakiintuneiden mittarien kuten työllisyyden seuraaminen ei aina todellisuudessa kerro valtioiden politiikan vaikutuksesta kaikkiin väestöryhmiin.

Toisin kuin Davosin miljonäärien tai Suomen oikeistopoliitikkojen ja (hallituksen) mantra julkisen puolen supistamisesta, tarvitsemme lääkkeeksi kurjuuteen nimenomaan verotuksen uudistamista. Ihmiset eivät tarvitse hyväntekeväisyyttä ja jatkuvaa eriarvoistumista, vaan toimeentulon takaavan ja reilun yhteiskunnan kaikille. Verotuksen uudistaminen ei kuitenkaan tarkoita mittavia veronkorotuksia, kuten yleisesti halutaan ymmärtää.

Tulevaisuuden Suomi rakennetaan oikeudenmukaisella ja kestävämmällä veropohjalla, joka puuttuu suuryhtiöiden verovälttelyyn. Se ei synny menemällä vähävaraisten taskulle ja kurittamalla osattomia sekä leikkaamalla elintärkeitä hyvinvointipalveluja. Haluan hyvän ja reilun yhteiskunnan kaikille, ei vain varakkaille. Siihen päästään kestävällä verotuspohjalla.

Liban Sheikh